Mijn ervaring met duiken op Koh Tao

Mijn ervaring met duiken op Koh Tao

Mijn eerste soloreis was naar het prachtige Thailand, waar ik mijn liefde voor duiken ontdekte. Ik reisde naar plekken als Chiang Mai, Pai, Koh Phangan en Koh Tao. Mijn eerste duikervaring op Koh Tao was tijdens een try-dive. 

Deze try-dive heeft gezorgd dat ik een week later terugkeerde op Koh Tao om mijn duikbrevet te halen. In dit blog lees je alles over mijn ervaring met het behalen van mijn duikbrevet op Koh Tao, met daarbij praktische tips voor jouw duikavontuur op Koh Tao.

Inhoud

Mijn ervaring op Koh Tao

Koh Tao is een klein eiland van 21 km² aan de zuidoostkust van Thailand. Het staat wereldwijd bekend als een paradijs voor duikers en snorkelaars. Naast de fantastische duikmogelijkheden biedt Koh Tao zelf ook een geweldige verblijfservaring.

In totaal heb ik anderhalve week doorgebracht op Koh Tao. Je zou denken dat dit veel te lang is voor een eiland van 21 km², maar niets is minder waar! Hoewel het eiland relatief klein is, valt er genoeg te ontdekken. Koh Tao biedt vele uitkijkpunten, diverse stranden, restaurants en activiteiten. Ik genoot ervan om op een scooter van het ene naar het andere uitkijkpunt te rijden, onderweg langs mooie restaurantjes en van prachtige uitzichten te genieten. ’s Avonds verzamelen de meeste reizigers zich op hun favoriete plekjes langs de westkust om van de zonsondergang te genieten en de avond gezellig af te sluiten.

Wat ik vooral waardeerde aan Koh Tao was de relaxte sfeer die er hangt; iedereen doet lekker zijn ding en geniet van de tropische omgeving. Overal waar je kijkt, zie je gezellige zitjes en loungeplekken.

Koh Tao is naar mijn mening voor elke reiziger een leuke bestemming vanwege de diverse accommodaties, gebieden en activiteiten die het te bieden heeft. Je kunt ervoor kiezen om de drukte op te zoeken in het toeristische centrum Mae Haad, maar je kunt ook genieten van de rust in het zuiden van het eiland. Bovendien biedt Koh Tao zowel actieve als ontspannende activiteiten. Ik boekte mijn activiteiten altijd via GetYourGuide, wat altijd goed geregeld was.

Naast de verschillende activiteiten en gebieden op Koh Tao zijn er talloze verblijfsopties, van hostels voor 10 euro per nacht tot privévilla’s voor honderden euro’s per nacht. In mijn blog over de beste accommodaties op Koh Tao kun je meer lezen over waar te verblijven en de verschillende gebieden.

Alles over Koh Tao: Lees ons artikel over Koh Tao voor een perfecte voorbereiding op jouw verblijf!

Ga jij duiken op Koh Tao? Lees dan artikel over duiken op Koh Tao, voor alle benodigde informatie en handige tips!

Mijn ervaring met het behalen van het duikbrevet op Koh Tao

Na mijn ervaring met de geweldige try-dive excursie wilde ik gelijk mijn Open Water 20 halen, ook wel het duikbrevet genoemd. Met je Open Water 20 ben je gecertificeerd om overal ter wereld te duiken tot 20 meter diepte. Helaas had ik nog maar drie dagen in Koh Tao waardoor ik te weinig tijd had om mijn duikbrevet te halen. 

Een aantal dagen later had ik mijn reis in Thailand bijgeboekt met het idee om mijn extra week in Vietnam te spenderen. De dag voor mijn vlucht naar Vietnam kwam ik erachter dat je een visum voor Vietnam nodig hebt op het moment dat je het vliegtuig instapt. Geluk bij een ongeluk, want nu kon ik mijn duikbrevet gaan halen op Koh Tao! Het had zo moeten zijn… Ik boekte onmiddellijk een bus- en bootticket naar Koh Tao, zodat ik de volgende dag al kon beginnen.

Na een vreselijke bus- en bootreis kwam ik aan op Koh Tao. Het was meteen alsof ik thuiskwam, de prachtige stranden en het helderblauwe water maakten mijn vreselijke nacht in de bus al snel goed. Ik zocht een scooterverhuur op en vertrok naar mijn verblijf. Dit keer verbleef ik zuidelijk van de pier op Koh Tao, in een schattig guesthouse genaamd Tamonwan House. In het zuiden van het eiland is het minder druk, wat erg prettig was tijdens de intensieve duikdagen. Ik verbleef 4 dagen op Koh Tao, wat net voldoende was voor het behalen van mijn duikbrevet. 

Diezelfde middag werd ik bij de duikschool verwacht om mijn inschrijving af te ronden en kennis te maken met mijn duikinstructeur en duikgroepje. Tijdens mijn try-dive werd mij door mijn instructeurs de duikschool Roctopus van aanbevolen. Dit is één van de grotere duikscholen op Koh Tao, dus leek mij dit een goede keuze. Achteraf ben ik erg blij met de keuze voor deze duikschool, ik raad iedereen aan om Roctopus te overwegen als je jouw duikbrevet wilt halen op Koh Tao. 

Dag 1 – de meest intensieve dag

De volgende dag begon het driedaagse traject. De dag begon met theoretische lessen van mijn duikinstructeur, die werden gevolgd via de online leeromgeving van de duikorganisatie. Je hebt verschillende onderwerpen waarvoor je uiteindelijk een toets maakt; bij het behalen van al deze toetsen ben je theoretisch ‘geslaagd’ voor je duikbrevet. Neem dit echter niet te licht op; veel van de vragen zijn op te zoeken via Google of kunnen in overleg met je groepje worden beantwoord. Zorg ervoor dat je vooral goed oplet tijdens de theorielessen van je duikinstructeur, zodat je alle essentiële informatie goed beheerst voor een veilige duik.

Na de theorielessen was het tijd om onze duikuitrusting uit te zoeken. Een goed passend wetsuit, flippers en duiklood zijn namelijk essentieel voor een comfortabele duik. Het ochtendprogramma was voorbij, en we waren klaar om ’s middags het water in te gaan met de juiste uitrusting. We kregen één tot twee uur lunchpauze op de dagen dat we rond Koh Tao waren; hierin kon je zelf bepalen wat en hoe je zou gaan eten. Dit was ideaal om samen met je vrienden te lunchen, even tijd voor jezelf te nemen of uit te rusten in je verblijf.

Roctopus is een duikschool die beschikt over een duikzwembad, dat ze gebruiken bij de cursussen voor het Open Water-duiken. Hier kun je rustig wennen aan het water en je duikuitrusting, wat voor veel beginnende duikers erg fijn is. Als je overweegt om je duikbrevet te halen en het lijkt je fijn om te beginnen in een zwembad, informeer dan eerst bij je duikschool over de eerste duik. Sommige duikscholen beginnen direct in de zee, wat erg leuk kan zijn, maar voor sommigen ook erg beangstigend.

Na de lunch stond ons nog één activiteit te wachten voordat we onze duikuitrusting konden gebruiken: de zwemtest, een verplichte test voor het behalen van je duikbrevet. Bij de zwemtest moet je 200 meter zwemmen zonder te stoppen, en ook moet je 10 minuten boven water kunnen blijven zonder de bodem te raken. Voor de meesten is dit geen probleem, maar houd hier rekening mee als je conditioneel niet op je best bent. Het was voor mij even afzien, maar uiteindelijk gaat het sneller dan je denkt.

Daarna gingen we naar het duikzwembad om eindelijk te beginnen met duiken. We oefenden de basisvaardigheden en raakten vertrouwd met onze uitrusting in deze nieuwe omgeving. Deze middag in het zwembad was niet de leukste; je bent veel aan het oefenen en de omgeving is niet de mooiste. De eerste dag is dus even doorbijten, maar naar mijn idee heb je dan al 50% van je duikbrevet binnen. Na een paar uur in het zwembad te hebben doorgebracht, bespraken we de voortgang van iedereen en dronken we gezamenlijk een biertje. We ontvingen ons ‘huiswerk’ via de online leeromgeving en bespraken de plannen voor de volgende dag.

Dag 2 – examens en duiken

Na een nacht goed te hebben geslapen vanwege de intensieve eerste dag, begonnen we de ochtend bij een strandcafé vlakbij de duikschool. We kregen nog een korte les over de technieken onder water en bespraken de plannen voor de dag. Na deze les stond het ’theorie-examen’ op het programma, dit is een toets van zo’n 50 vragen waarin alle behandelde theorie wordt getoetst. Dit klinkt allemaal erg formeel, maar uiteindelijk hebben we het examen gezamenlijk kunnen maken, met hier en daar wat tips van onze duikinstructeur. Nadat iedereen geslaagd was, kregen we een uurtje lunchpauze.

Die middag werden we naar de duikboot van Roctopus gebracht om de middag op open water door te brengen. Onze eerste stop was Mango Bay, een mooie baai in het noorden van het eiland. Ik had toevallig al eerder gedoken bij Mango Bay, tijdens mijn try-dive op Koh Tao. Bij Mango Bay oefenden we onze vaardigheden en verkenden we de baai.

De volgende duikplek was White Rock, in het westen van Koh Tao, dicht bij Koh Nang Yuan. Waar Mango Bay redelijk saai is, is White Rock een prachtige duikplek met veel onderwaterleven en koraalriffen. Tijdens deze duik deden we de laatste vaardigheden, maar genoten vooral van de omgeving. Mijn groepje en ik waren inmiddels erg comfortabel onder water en genoten steeds meer van het duiken. Toen onze tanks leeg waren, keerden we terug naar de pier en werden we teruggebracht naar de duikschool. We logden onze duiken en bespraken de dag onder het genot van de ondergaande zon en een biertje.

Dag 3 – duiken bij Sailrock en duikbrevet halen

Voor je het weet, gaat je wekker al om 05:30 uur in de ochtend en is de laatste dag van het behalen van je duikbrevet aangebroken. Op deze laatste dag vertrekken veel duikscholen vroeg om de mooiste duikplekken te bezoeken. Wij werden om 06:00 uur bij de duikschool verwacht om te vertrekken richting Sailrock. Sailrock is een van de bekendste duikplekken in de buurt van Koh Tao. Het ligt tussen Koh Tao en Koh Phangan in de open zee, en het is een grote rots midden in de zee. Door de grote afstand van de eilanden en de gaten en kloven in de rots is er veel zeeleven te vinden, met de kans op het spotten van een walvishaai.

Na een bootreis van 1,5 uur kwamen wij aan bij Sailrock. Wij gingen het water in en kwamen er al snel achter dat de omstandigheden vreselijk waren. Met zicht van maximaal een meter en een harde onderwaterstroming was dit een ervaring om niet snel te vergeten. Het leek alsof je je bevond in een zwart gat waar je een lichtje van je duikinstructeur volgde in de hoop veilig te zijn. De scholen met vissen vlogen om je heen, maar je kon geen moment genieten van de omgeving. Al snel besloten wij weer naar boven te gaan vanwege de gevaarlijke omstandigheden onder water. Een aantal van de andere duikgroepjes was ver afgedwaald en sommigen waren hun instructeur kwijtgeraakt. Kortom, de geweldige ervaring waarop we hadden gehoopt, was een grote teleurstelling. Helaas heb je de omstandigheden op het water niet in de hand.

Teleurgesteld vertrokken wij richting Koh Tao. De kapitein had radiocontact met de andere schippers om te kijken of we toch nog een mooie duikplek konden vinden. Shark Island bleek de beste optie te zijn, dus zetten wij koers naar deze duikplek. Tijdens onze boottocht richting Shark Island kregen wij een heerlijke Thaise lunch geserveerd door de bootcrew. Iedereen was sceptisch toen we aankwamen op Shark Island, maar uiteindelijk bleken de omstandigheden geweldig te zijn! We hebben zo’n 45 minuten onder water doorgebracht en allerlei prachtige vissen en koralen gezien. Dit was veruit de mooiste duik die ik ooit had gemaakt. Andere duikinstructeurs vertelden dat dit de beste duik in jaren was, dus uiteindelijk hebben we heel veel geluk gehad met deze plek. Voldaan keerden wij terug naar de duikschool om te proosten op het behalen van ons duikbrevet.

Mijn advies over duiken op Koh Tao

Al met al heb ik een geweldige tijd gehad bij het behalen van mijn duikbrevet op Koh Tao. Het eiland biedt geweldige duikplekken en goede faciliteiten. Als je door Thailand reist, zou ik zeker een stop maken in Koh Tao om je duikbrevet te halen! Naast het duiken op Koh Tao is er veel meer te beleven op dit eiland, wat het een ideale vakantiebestemming maakt.

Het kiezen van een duikschool

Het is belangrijk dat je een duikschool kiest waar je een goed gevoel bij hebt. Kies niet per se voor de goedkoopste optie, maar zorg dat je een duikschool kiest die bij jou past. Lees reviews, ga langs bij de duikscholen en vraag andere reizigers naar hun ervaringen om tot de beste optie te komen.

Tips bij het behalen van je duikbrevet

Try-dive: Weet je niet zeker of duiken iets voor jou is? Dan raad ik je aan om, net zoals ik, deze try-dive te doen. Zo kun je ontdekken of duiken iets voor jou is zonder direct 250 euro uit te geven.

Huur een scooter: De meeste duikscholen verwachten dat je zelf voor vervoer naar de duikschool zorgt. Taxi’s zijn erg duur op het eiland, dus huur een scooter om gemakkelijk van A naar B te komen op Koh Tao. Ik huurde mijn scooter meestal bij mijn accommodaties, die bieden vaak ook scooters aan.

Communiceer: Duiken brengt risico’s met zich mee, dus zorg ervoor dat je altijd goed communiceert met je duikinstructeur en je groepje. Voel je je niet op je gemak? Geef dit dan aan om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Slaap: Zorg ervoor dat je genoeg rust krijgt tijdens het behalen van je duikbrevet. Het zijn intensieve dagen, dus je hebt veel slaap nodig om de volgende dag weer fit te zijn. Neem je rust, en sla dat biertje ’s avonds misschien toch een keer over.

Smeer je in: Ik ging ervan uit dat je onder water niet snel zou verbranden… Uiteindelijk kwam ik ’s middags het water uit met een duikpak op mijn lichaam geprint door de zon. Zorg er dus voor dat je je regelmatig insmeert om niet te verbranden!

Alles over Koh Tao: Lees alles over Koh Tao in ons artikel over deze tropische bestemming!

Duiken op Koh Tao: Ga jij duiken op Koh Tao? Lees dan ons artikel voor praktische informatie en tips!

Meer lezen over mijn duikervaringen: Lees dan mijn blog over het ontstaan van mijn passie voor duiken & de try-dive op Koh Tao.

Meer over Koh Tao

Scroll naar boven