Duiken op Koh Tao

Duiken op Koh Tao

In de Golf van Thailand, aan de zuidoostelijke kust van Thailand, ligt de tropische duikbestemming Koh Tao. Koh Tao vormt samen met zijn buureilanden Koh Phangan en Koh Samui een populaire bestemming voor reizigers en duikers. Het ongedwongen eilandleven is wat veel reizigers waarderen aan deze tropische bestemmingen.

Een duikervaring is onmisbaar tijdens een bezoek aan Koh Tao. In dit blog neem ik je mee in de duikwereld van Koh Tao. Met een aantal praktische tips zorg ik ervoor dat jij het maximale uit jouw verblijf op Koh Tao haalt en vertrekt met een onvergetelijke duikervaring!

Inhoud

Over Koh Tao

Koh Tao is een klein eiland van 21 km², gelegen naast de populaire eilanden Koh Phangan en Koh Samui aan de zuidoostelijke kust van Thailand. In vergelijking met de andere twee eilanden is Koh Tao veruit het kleinste; om een idee te geven, het is slechts een fractie van de grootte van Texel, dat 586 km² is. Met de scooter rijd je dan ook binnen ongeveer 15 minuten van de ene kant naar de andere kant van het eiland. Dit klinkt als een heel klein eiland, maar er is meer dan genoeg te beleven! Zo vind je op elke hoek van de straat prachtige stranden, leuke activiteiten en de gezelligste cafeetjes.

Waar Koh Phangan en Koh Samui redelijk toeristische bestemmingen zijn, is Koh Tao een wat meer laid-back eiland waar naar je gevoel de helft van de reizigers overdag onder water te vinden is. Overal waar je komt, zie je taxi’s met duikers rondrijden, duikscholen, duikboten en winkeltjes die duikuitrusting verkopen. Tijdens je verblijf op Koh Tao zul je merken dat alles draait om het duiken, wat niet gek is gezien de prachtige duikplekken die Koh Tao te bieden heeft.

Veel reizigers komen naar Koh Tao om te duiken. Door de jaren heen is Koh Tao uitgegroeid tot een van de populairste duikbestemmingen ter wereld. Deze factoren maken Koh Tao een populaire bestemming:

 • Koh Tao biedt de ideale duikomstandigheden voor zowel beginnende als gevorderde duikers. De talloze duikplekken rondom het eiland maken het voor iedereen toegankelijk om hier te duiken.
 • Het onderwaterleven in Koh Tao is geweldig; van zeeschildpadden tot walvishaaien, rondom Koh Tao vind je de mooiste wezens!
 • Het is een van de goedkoopste duikplekken ter wereld. Het behalen van je duikbrevet, een certificering om wereldwijd te duiken tot 20 meter diepte, behaal je al vanaf 9.000 THB (omgerekend 230 euro).

Naast de lage prijzen voor het behalen van je duikbrevet, zijn ook de hotels, resorts en standaard levensbehoeften op Koh Tao erg goedkoop. Met een budget van 10 euro per nacht verblijf jij al in een gezellig hostel op Koh Tao. Naast de vele hostels vind je ook talloze hotels en resorts op Koh Tao; de prijzen van een privékamer beginnen al vanaf 10 euro per nacht en lopen op tot honderden euro’s per nacht voor een privé villa.

Duikbrevet halen op Koh Tao

Veel backpackers verlaten Koh Tao met een duikbrevet op zak. Ik raad je ook zeker aan om deze te halen op Koh Tao. Tijdens mijn eerste verblijf op Koh Tao had ik na een fantastische try-dive excursie te weinig tijd om ook nog mijn duikbrevet te halen tijdens mijn resterende dagen op het eiland. Later ben ik teruggegaan naar Koh Tao om alsnog mijn duikbrevet te halen. Mijn ervaringen met het behalen van het duikbrevet vind je in dit blog.

Koh Tao beschikt over veel duikscholen die de Open Water 20 cursus aanbieden. Dit is het certificaat dat je krijgt als je je ‘duikbrevet’ haalt. Met dit certificaat mag je op open water zonder instructeur duiken tot 20 meter diepte. Wel moet je altijd samen met een andere gecertificeerde duiker duiken, zodat jullie elkaar kunnen helpen in geval van nood.

Afhankelijk van jouw duikschool en de bijbehorende duikorganisatie duurt het vaak drie dagen om je Open Water 20 te behalen. Samen met jouw duikinstructeur en een groepje mededuikers beleef je dit traject en zijn jullie constant samen. Een duikgroep bestaat vaak uit vier personen onder begeleiding van één duikinstructeur.

Tijschema van het behalen van een duikbrevet op Koh Tao

Het verloop van het traject kan variëren afhankelijk van de duikschool, maar de algemene opbouw blijft overal ongeveer hetzelfde.

Dag 1 – Theorie & Vaardigheden

De eerste dag krijg je veel informatie over de basistechnieken en veiligheidsmaatregelen van het duiken. Zorg ervoor dat je fit bent op jouw eerste dag, anders kan de dag heel lang duren… De dag begint vaak met een uitgebreide les van jouw duikinstructeur over veiligheid, uitrusting, basisvaardigheden en verschillende duiktechnieken. Het is veel informatie om te verwerken, maar deze wordt constant herhaald tijdens de lessen.

Na de lunch is het tijd om het water in te gaan. Sommige duikscholen doen dit in een speciaal duikzwembad, andere op een veilige, ondiepe plek in de zee. Eerst moet je de zwemtest voltooien, dit is een verplichte formaliteit voor het behalen van je duikbrevet. Je moet in staat zijn om 200 meter zonder te stoppen te zwemmen en 10 minuten boven water te blijven. Het is vaak een intensieve middag waarbij het oefenen van vaardigheden centraal staat. Ook is het belangrijk om te wennen aan de uitrusting en de omgeving onder water. Je oefent vaardigheden zoals het schoonmaken van je duikbril onder water, het wisselen van ademautomaat en scenario’s die zich kunnen voordoen tijdens een duik.

Aan het einde van de dag bespreek je de voortgang met je duikinstructeur en drink je vaak gezamenlijk een biertje. Ook ontvang je ‘huiswerk’ voor de volgende dag, dit zijn vraagstukken gebaseerd op online lesstof via de E-learning van de duikorganisatie. Om je duikbrevet te behalen, moet je alle lesstof hebben voltooid.

Dag 2 – Open water duiken & vaardigheden

De volgende dag is vaak een halve dag waarin je één of twee duiken gaat doen. Je vertrekt met de boot naar de gekozen duikplek. Onderweg oefen je het klaarmaken van je duikuitrusting, zodat je dit uiteindelijk zelfstandig kunt doen. Aangekomen op de duikplek gaan de groepjes één voor één het water in. Voordat je het water ingaat, herhaal je samen met je groepje de uitgebreide controles van je uitrusting. Onder water oefen je opnieuw de vaardigheden en scenario’s en kun je tegelijkertijd genieten van de geweldige omgeving en vissen om je heen.

Na het duiken ruim je jouw duikuitrusting op en bespreek je de dag. Je logt de duiken die je die dag hebt gedaan in een logboek. Hierin vat je de informatie van jouw duik samen, inclusief het zicht onder water, jouw uitrusting en andere relevante informatie over de duik.

Dag 3 – Duiken, genieten & duikbrevet behalen

De laatste dag is vaak ook een halve dag. Veel duikscholen beginnen deze dag erg vroeg om de mooiste duikplekken te bezoeken. Deze dag worden de puntjes op de i gezet, je herhaalt de laatste vaardigheden en zorgt dat je comfortabel bent onder water. Vaak bezoek je mooie duikplekken rondom Koh Tao en zoek je de diepte op samen met jouw groepje. Deze laatste dag zal een kers op de taart zijn van jouw duikavontuur. 

Als je alle vaardigheden goed hebt uitgevoerd en alle online lesstof hebt voltooid, ontvang je jouw duikbrevet. Vanaf dat moment ben jij officieel een gecertificeerde duiker! 

Praktische informatie voor het behalen van je duikbrevet

Verzekeringen: Bij het behalen van jouw duikbrevet ben je via je duikschool verzekerd op ongevallen. Dit is inbegrepen bij de cursus. Check voor de zekerheid altijd de algemene voorwaarden van jouw duikschool.

Vervoer: Bij veel duikscholen ben jij zelf verantwoordelijk voor vervoer van en naar de duikschool. Heb je geen scooter? Houd hier dan rekening mee bij het kiezen van jouw duikschool. 

Lunch: Vaak geven de duikscholen je een uur lunchpauze tussen de lessen en het duiken door. 

Antwoord op jouw vragen over het duikbrevet

Het behalen van je duikbrevet in een land in Azië kan de nodige vragen met zich mee brengen. Hieronder vind je aantal veelgestelde vragen over het behalen van je duikbrevet op Koh Tao. Heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met mij op!

Kan iedereen een duikbrevet halen?

Om je duikbrevet te halen moet je minimaal 200 meter zonder te stoppen kunnen zwemmen en 10 minuten boven water kunnen blijven. Dit zijn de enige punten waar je aan moet voldoen bij het behalen van je duikbrevet.

Wat heb ik nodig om mijn duikbrevet te halen?

Een geldig paspoort en een medische verklaring. De medische verklaring kun je online verkrijgen via jouw duikschool tenzij je medische problemen hebt. Bij medische problemen is er een duikarts te vinden op het eiland waarbij je na succesvolle controle een medische verklaring ontvangt.

Hoe oud moet ik zijn om mijn duikbrevet te halen?

Je moet minimaal 15 jaar oud zijn om het Open Water certificaat te halen.

Hoe lang is een duikbrevet geldig?

Een duikbrevet is levenslang geldig! Wel is het handig om na een lange tijd niet gedoken te hebben een opfrisduik te boeken bij een duikschool. Veel duikscholen over de hele wereld bieden dit aan.

Duikscholen Koh Tao

Op Koh Tao zijn heel veel duikscholen te vinden. Bij het kiezen van een duikschool is het belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de instructeurs en de sfeer die heerst bij de duikschool. Sommige beginnende duikers vinden duiken erg spannend, daarom is het belangrijk dat jij je prettig voelt bij de instructeurs. Hieronder vind je enkele betrouwbare duikscholen op Koh Tao:

Roctopus: Ik heb mijn duikbrevet bij Roctopus gehaald, dit is één van de bekendste duikscholen op Koh Tao. Op aanraden van mijn duikinstructeurs tijdens mijn try-dive ben ik bij Roctopus terechtgekomen. Naast het behalen van je duikbrevet kun je hier ook terecht voor andere duikopleidingen en recreatieduiken. 

La Bombona Diving: Hier is mijn duikavontuur begonnen. Tijdens deze try-dive ontdekte ik mijn passie voor duiken. Ik raad iedereen aan om eerst een try-dive te proberen om te kijken of duiken iets voor je is. Naast try-dives biedt La Bombona ook andere duikopleidingen en recreatieduiken.

Coral Grand Divers: Deze duikschool bevindt zich binnen het Coral Grand Resort. Hier heb ik een week doorgebracht tijdens mijn verblijf op Koh Tao. Hele fijne bungalows met een goede duikschool op loopafstand. Coral Grand Divers biedt ook duikbrevetten, hogere opleidingen en recreatieduiken. 

Duikopleidingen op Koh Tao

Ben je zo enthousiast geworden na het behalen van je duikbrevet en wil je meer? Op Koh Tao bieden bijna alle duikscholen, naast het duikbrevet, ook duikopleidingen aan om professioneel duiker te worden. Met deze opleidingen kun je alle kanten op in de duikwereld.

Advanced Open Water

De Advanced Open Water opleiding sluit perfect aan op het behalen van je duikbrevet. Het is een technische maar erg indrukwekkende opleiding. Binnen twee dagen doe je vijf verschillende duiken tot 30 meter diepte. Je leert het optimaliseren van je drijfvermogen onder water, navigeren tijdens het duiken en nachtduiken. Veel duikscholen bezoeken scheepswrakken tijdens één van deze duiken. Heb je tijd over op Koh Tao? Overweeg dan zeker om deze opleiding te volgen!

Wreck specialty

Ervaar de geschiedenis van overblijfselen van schepen in de zeeën van Koh Tao. Met deze specialisatiecursus leer je alles over het veilig navigeren en betreden van scheepswrakken. Naast de lessen over de omgang met deze bijzondere structuren ontdek je het Sattakut wrak van Koh Tao, expres gezonken om een nieuw rif te creëren.

Deep specialty

Wil je nog dieper gaan na het behalen van jouw Advanced Open Water? Dan is de Deep specialisatie cursus iets voor jou. Verleg je grenzen en duik tot maar liefst 40 meter diepte!

Sidemount specialty

Voor de technische duikers die nog een stapje verder willen gaan in het duiken is er de sidemount specialisatiecursus. In deze cursus leer je om één of twee gasflessen mee te dragen onder water. Dit klinkt makkelijk, maar door de perfecte afweging van het gewicht en lucht in het trimvest maakt een extra duikfles een groot verschil onder water.

Nitrox specialty

Duikers die langer en/of dieper willen duiken kiezen vaak voor nitrox in plaats van standaard zuurstof. Nitrox is, in de duikwereld, een benaming voor de lucht in een gasfles met andere percentages stikstof en zuurstof dan normale lucht voor duikers. Dit maakt het mogelijk voor duikers om dieper en/of langer te duiken. Tijdens deze specialisatiecursus leer je om te gaan met nitrox.

Rescue Diver

Tijdens deze cursus tot reddingsduiker leer je alles over de mogelijke scenario’s die zich kunnen voordoen onder water. Je leert rustig te blijven en op de juiste manier te handelen.

Divemaster opleiding

Wil jij duikinstructeur worden? Kort gezegd bestaat jouw weg tot instructeur uit het behalen van je duikbrevet, Open Water Advanced, Rescue Diver opleiding, Divemaster opleiding en je instructeursopleiding met een aantal specialisaties. Na het behalen van jouw Open Water en Rescue Diver opleiding kun je starten aan je Divemaster opleiding. Je leert de fijne kneepjes van het duiken en het lesgeven aan groepen. Het is een traject van minimaal vier weken waarin je veel verschillende duiken doet en opgeleid wordt tot een professional. Als gecertificeerde divemaster mag je assisteren tijdens duiklessen en sommige duikactiviteiten en lessen zelfstandig begeleiden.

Dive Instructor

Om het avontuur tot zelfstandig duikinstructeur af te ronden moet je jouw instructeursopleiding halen. Na het behalen van je Divemaster diploma en een voldoende aantal duiken mag je deelnemen aan deze opleiding. Tijdens het behalen van de instructeursopleiding leer je alles over veilig lesgeven aan duikers. In zo’n twee weken word je klaargestoomd als professioneel duikinstructeur. Zowel onder water als boven water ben jij de professional die de duikers te woord staat en hulp moet bieden waar nodig.

Bovenstaande duikopleidingen worden door de meeste duikscholen aangeboden. Ook zijn er veel duikscholen die pakketten aanbieden, of juist kleine specialisaties die leiden tot één van bovenstaande specialisaties. Doe goed onderzoek naar de duikscholen voordat je je inschrijft voor een professionele duikopleiding.

Wat kost duiken op Koh Tao?

Aan de hand van de tarieven van 5 duikscholen op Koh Tao is de gemiddelde prijs van de onderstaande duikmogelijkheden opgemaakt:

 • Fun Dive (recreatie duik): Gemiddeld ฿1.000 (€26 euro)
 • Open Water 20 (duikbrevet): Gemiddeld ฿10.000 (€258 euro) 
 • Advanced Open Water: Gemiddeld ฿9.200 (€237 euro)
 • Rescue Diver Course: Gemiddeld ฿10.000 (€258 euro)
 • Divemaster Course: Gemiddeld ฿36.500 (€941 euro)

De prijzen per cursus kunnen erg verschillen per duikschool, doe van tevoren genoeg research voordat je een beslissing maakt!

Tips bij het duiken op Koh Tao

 • Behandel de onderwaterwereld met respect.
 • Raak niets aan tijdens het duiken en houd afstand van het koraal.
 • Zorg dat je duikuitrusting jouw maat is.
 • Houd rekening met de weersomstandigheden; duiken met slecht weer kan erg gevaarlijk zijn.
 • Smeer je in! Ook als je onder water bent, kun je flink verbranden in de zon.
 • Zorg dat je genoeg drinkt tijdens het duiken; uitdroging vergroot de kans op decompressieziekte.
 • Houd afstand van boten en andere motorische watervoertuigen.
 • Neem wat snacks mee voor op de boot; niets is lekkerder dan lekker snacken na een duik.

Waar verblijven op Koh Tao?

Op Koh Tao zijn er veel hotels en strandresorts die ook duikopleidingen aanbieden. Dit is ideaal, zo kun jij lopend naar de duikschool en tijdens de lunchpauze even langs je verblijf. Hieronder vind je 4 accommodaties met een gewaardeerde duikschool:

Mae Haad: Echo Hostel Koh Tao v.a. €10

Sairee Beach: Koh Tao Coral Grand Resort v.a. €39 (Onze favoriet!)

Chalok Baan Kao Bay: Fisherman Koh Tao v.a. €55

Tanote Bay: Montalay Beach Resort v.a. €44

Lees ons artikel over de 12 beste hotels en resorts in Koh Tao voor de beste accommodaties en waar te verblijven op Koh Tao!

Duikbrevet halen op Koh Tao: Lees hier mijn ervaring met het behalen van mijn duikbrevet op Koh Tao.

Meer over Koh Tao

Scroll naar boven