Het begin van mijn duik avontuur

Het begin van mijn duik avontuur

Ik ben Luuk, een enthousiaste reiziger met een passie voor duiken en avonturen. Mijn passie voor duiken is niet altijd hetzelfde geweest als dat het nu is… In dit blog lees je mijn reis naar mijn grote passie voor de duikwereld.

Inhoud

Duiken in Spanje

Mijn eerste ervaring met duiken was in Spanje, aan de Costa Brava. Het waren de laatste dagen van mijn vakantie en ik was inmiddels uitgekeken op het strand; ik was toe aan iets avontuurlijks.

Ik liep in de winkel van de camping om wat biertjes te kopen. Tijdens het afrekenen viel mijn blik toevallig op een lokale duikflyer. Dit wekte direct mijn enthousiasme, en van het één kwam het ander… Ik had iedereen overgehaald om de volgende dag mee te gaan duiken. Ik was erg enthousiast en had er ongelooflijk veel zin in. Die volgende dag werden we opgehaald door onze twee ietwat verwilderde duikinstructeurs in een oude pick-up met Spaanse hip-hop over de speakers. Onderweg dacht ik: ‘Als dat maar goed gaat.’ God, toen wist ik nog niet wat me te wachten stond.

Mijn duiktrauma

Na een hobbelig ritje van een half uur kwamen we aan bij de duikschool, een oude garage met een aantal wetsuits en wat duikapparatuur. Na de instructies en het passen en meten van onze duikuitrusting was het tijd om naar de duikplek te gaan.

Als eerste waren ik en één van mijn reisgenoten aan de beurt, beide onder begeleiding van een instructeur. In het water voelde ik me gelijk al niet op mijn gemak; ik was een beetje claustrofobisch, alles voelde onwennig en ik had het idee dat ik zelf mijn diepte in het water moest besturen.

Volledig in de stress, terwijl ik deed alsof er niets aan de hand was, gingen we verder. Op zo’n 3 meter diepte kwamen we erachter dat ik mijn oren niet kon klaren. Dit moest er ook nog eens bij komen…

Ik was volledig in paniek, zonder ook maar een vis gezien te hebben, gaf ik het teken om omhoog te gaan aan mijn instructeur. Toen we boven kwamen, merkte ik dat ik mijn mond niet meer kon bewegen. Blijkbaar ga ik hard bijten als ik stress ervaar, dit is niet ideaal met een duikmondstuk tussen je tanden… Ik probeerde mij verstaanbaar te maken en gaf aan weer terug naar de kant te willen.

Na een uur bewegen en masseren kwamen mijn kaken weer redelijk los; iedereen had een prachtige duik gemaakt en de mooiste vissen gezien. Iedereen was erg enthousiast, terwijl ik baalde van deze vreselijke ervaring.

Duiken in Koh Tao

Jaren later reisde ik alleen naar Thailand, het land met adembenemende natuur, prachtige tempels, vriendelijke mensen en schitterende duikplekken. Samen met mijn reisgenoten, die ik in Bangkok had ontmoet, reisde ik naar het eiland Koh Tao. Koh Tao staat bekend als de goedkoopste duiklocatie ter wereld. Voor zo’n 250 euro kun je hier al je duikbrevet halen. Op Koh Tao verbleven wij in een prachtig resort aan het strand, het perfecte plaatje voor een verblijf op dit eiland.

Met mijn vorige duikervaring in gedachten, dacht ik: ‘Ik ga gewoon lekker snorkelen en genieten van het strand…’ Dit werd al snel uit mijn hoofd gepraat; één van mijn reisgenoten haalde me over om een dagtrip met een try-dive te boeken. Via GetYourGuide hadden wij direct deze try-dive voor de volgende dag geboekt.

Try Dive op Koh Tao

We gingen op pad met een groepje van 4 en kregen in sneltreinvaart een cursus over duiken. De dag begon met een informatieve ochtend over de basisvaardigheden van het duiken. We leerden over het communiceren onder water, hoe te handelen in welke situatie en over onze duikuitrusting. 

Na de cursus kregen wij een uurtje lunchpauze. Na de lunchpauze was het tijd om het water op te gaan. We stapten met de groep duikers van die dag op de taxi boot. Op de open zee lag onze toerboot te wachten, een typische dubbeldekker boot die je overal rond Koh Tao ziet varen. De schipper bracht ons naar het mooie Mango Bay in het noorden van Koh Tao. Mango Bay is een ideale locatie voor beginnende duikers, het is hier vrij ondiep en er is weinig onderwaterstroming. 

Na een korte uitleg doken wij in het water en begonnen wij aan de basis skills. We leerden vaardigheden als het afzetten en weer op doen van je duikbril, het schoonmaken van je duikbril onder water, je mondstuk wisselen met je buddy en nog een aantal andere basis skills. 

Nadat iedereen zijn vaardigheden succesvol had afgerond, was het tijd om wat dieper te gaan. Ik had erg veel last op zo’n 3 meter diepte met het klaren van mijn oren… Het klaren van je oren zorgt ervoor dat de druk op je oren afneemt. Ik had in mijn hele leven nog nooit mijn oren kunnen klaren door te slikken of druk op mijn neus te zetten. Hierdoor was ik bang dat deze duikervaring wederom in een anticlimax zou eindigen. 

Ik sprak met de duikinstructeur en vertelde dat ik alleen mijn oren kan klaren door te gapen, dit is voor mij de enige manier waarop ik mijn oren kan klaren. Hij vertelde dat iedereen zijn eigen manier van klaren heeft, dus dat ik dit zou moeten proberen. Na 5 minuten op zo’n 3 meter diepte aan een touw te hangen en proberen een gaap te forceren was het zover! Ik hoorde een harde pop en de druk van mijn oren was verdwenen. Sinds de eerste gaap heb ik constant gegaapt om mijn oren te klaren tijdens het duiken, deze manier werkt voor mij erg goed. 

Wij gingen wat rondzwemmen op 5 meter diepte en raakten langzaam maar zeker gewend aan het duiken. Door gewenning kan je meer genieten van de omgeving en zagen wij de mooiste, kleurrijkste vissen om ons heen zwemmen. Al snel was het weer tijd om naar boven te gaan. De eerste momenten in het water in combinatie met de skills zorgen ervoor dat je hoger in je ademhaling zit doordat je meer stress ervaart. Hierdoor waren onze tanks snel legen en stapten wij weer aan boord van het schip.

Duik 2 – Fun dive op Koh Tao

Bij deze try-dive kon je kiezen om tegen een betaling van 1000 baht (ongeveer 25 euro) deel te nemen aan een tweede fun-dive. Een fun-dive is, zoals het woord al verklapt, een duik voor plezier. Tijdens een fun-dive ga je duiken om te genieten van de onderwaterwereld, hier kregen wij dus geen les meer.

Mijn reisgenoot en ik zeiden gelijk ja. De eerste duik had ons erg enthousiast gemaakt om meer te ontdekken van de onderwaterwereld van Koh Tao. Wij gingen naar één van de mooiste duikplekken van Koh Tao: ‘Japanese Garden’. Japanese Garden ligt naast het bekende eiland Koh Nang Yuan. De duikplek wordt de Japanse tuin genoemd door de vele zachte koralen die je tegenkomt onder water.

Na een boottocht van een kwartier kwamen wij aan bij het kleine eiland Koh Nang Yuan, dit kleine eiland grenst aan Koh Tao. Hier lagen al een aantal duikboten van verschillende duikscholen die aan de Japanese Garden aan het bewonderen waren. Wij trokken onze duikuitrusting aan en sprongen allemaal enthousiast in het water.

Na nog geen drie meter te zijn gedaald lukte het mij weer niet om te gapen, de divemaster die mee was hielp mij en na zo’n vijf minuten was de eerste gaap daar! Wij gingen snel door naar ons groepje en ontdekten het magische onderwaterleven van de Japanese Garden. Iedereen was volop aan het genieten van het zeeleven die wij tegenkwamen.

Na ongeveer 30 minuten raakte mijn duikfles leeg en gingen wij rustig naar boven. Iedereen was overweldigd door de ervaring die wij zojuist hadden meegemaakt. Eenmaal aan boord bespraken wij onze ervaringen en hielpen onze instructeurs met onze duikuitrusting.

Ik ging op de bovenste verdieping van de boot zitten om van de zonsondergang te genieten. Ik dacht terug aan de dag die ik zojuist achter de rug had en besefte dat dit één van de meest indrukwekkende dagen uit mijn leven was. Deze dag zal ik nooit vergeten; het keerpunt waarop mijn duiktrauma transformeerde naar een grote liefde voor de onderwaterwereld.

Meer over Koh Tao: Benieuwd naar mijn ervaring met het behalen van mijn duikbrevet op Koh Tao? Lees dan mijn blog over mijn duikervaring in Koh Tao!

Meer over Koh Tao

Scroll naar boven